Новият старши треньор на елитния футболен клуб Хебър (Пазарджик) Владимир Манчев заяви, че първата му цел е да стабилизира отбора като игра и резултати.

Манчев пое поста през миналата седмица на мястото на италианеца Фулвио Пеа, който беше назначен за спортно-технически директор.

Новакът в Първа лига Хебър заема 14-ото място във временното класиране със само две победи в 11 мача и актив от 7 точки.
 
"Първата и непосредствена цел пред мен е отборът да се стабилизира като игра и резултати. По отношение на първото вече сме предприели стъпки в тази насока, тренираме усилено, готвим се сериозно и отговорно. Да, времето ни притиска, но ние сме така от самото начало и няма да се оправдавам с това. Истината е, че трябва да работим много здраво, за да наваксаме пропуснатото. Ще търсим подобрение и надграждане във всяка една фаза на играта, защото проблемите не бяха само в противниковото наказателно поле", заяви 44-годишният Манчев в интервю в клубния сайт.

Той дебютира като старши треньор в родния си град, след като досега е работил само като асистент в Хебър, Миньор Перник, ЦСКА-София и Нефтохимик.

"Чувството е много приятно точно с родния ми клуб да дебютирам в елита на България. Разбира се отговорността е голяма, осъзнавам я и съм готов за тази крачка и съм оптимист, че ще се справя. Това е и най-голямата тръпка. Аз съм много благодарен на ръководството за гласуваното ми доверие и съм 100 процента убеден, че ще го оправдая", каза той.  

Манчев се надява кратката му работа с отбора да даде резултат още в следващия мач от първенството срещу Арда.

"Надявам се още в мача с Арда всички ние да видим наченките на подобрение, което очакваме да видим по отношение играта на отбора. Паралелно с това ще работим да променим мисленето на състезателите. Те трябва да знаят, че са в един клуб с традиции, отбор, който е дал много именити футболисти за своето 104-годишно съществуване и отбор, който не бива да се примирява с малки цели. Да, тази година главното пред нас е запазване мястото на Хебър в елита, но в дългосрочен план това не може да бъде цел на клуба. Напротив. Сега отчитаме малкото време, което имахме за подготовка и това, че допуснахме грешки в селекцията. Подобрявайки условията на подготовка в базата, ще привличаме по-лесно и още по-добри състезатели", заяви новият наставник на Хебър.
 
"Арда е един много добър отбор и поздравявам Сашо Тунчев за работата му в Кърджали. Ние бяхме колеги с него в треньорската школа, защото карахме заедно курсовете за лицензите. Наясно съм с неговите виждания за играта, а отборът му играе един много привлекателен футбол. Те имат добър точков актив и със сигурност няма да ни бъде лесно, но ние пък не можем да се съобразяваме с нито един отбор и ще се опитваме да налагаме своя стил на игра. Ще трябва време естествено, но такива ще бъдат изискванията към състезателите", добави той.

Специалистът е убеден, че Хебър заслужава мястото си в елита и ще успее да го запази.

"На 100 процента съм оптимист. Играчите имат качества, просто до момента бяха затормозени психически от лошите резултати и от това, че отборът беше окомплектован в движение. Не успяхме да направим най-добрата подготовка и това оказа сериозно влияние върху нашето представяне. Мисля, че вече имаме една добра конкуренция на всички позиции, естествено сигурно ще се подсилим през зимата, но на този етап не можем да мислим за това. Трябва да се съсредоточим върху представянето си до момента, да работим много в тренировките и да се възползваме максимално от всяко едно занимание и всеки един мач, в който да подобряваме нивото си и да вдигаме качеството, за да печелим точки", 

Хебър в момента домакинства срещите си от шампионата на Националния стадион "Васил Левски" заради липса на осветление на клубното съоръжение, за поставянето на което вече се работи. Манчев вярва, че завръщане на "Георги Бенковски" ще бъде много полезно за тима.

"Много ще помогне, аз съм убеден в това, че ще показваме в Пазарджик друго лице. Сигурен съм, че тук нашите привърженици ще бъдат много повече. Всички знаем колко темпераментна е нашата публика, когато отборът играе на стадион "Георги Бенковски" и съм сигурен, че ни предстоят много интересни мачове срещу водещите отбори на България. До момента нашите мачове са едни от най-слабо посетените и това безспорно влияе на футболистите. Празните трибуни на "Васил Левски" не могат по никакъв начин да повдигнат духа на момчетата. Виждате, че дори националният отбор бе преместен в Разград, където съоръжението е по-малко и е по-добре да се играе там пред 800 човека, а в София, когато на тези огромни трибуни има около 1000 души е потискащо. За съжаление, ще продължим да играем при такива обстоятелства още известно време", каза той и добави, че не може да вини феновете от Пазарджик, че не пътуват за всяко домакинство до София.

Той е категоричен, че селекцията в отбора е завършила, а отношенията му с Фулвио Пеа са прекрасни.

"Приключихме със селекцията. Действително това беше доста интензивен процес в клуба, но нещата се промениха след раздялата с италианските партньори в управлението. Те имаха друго виждане за нещата, но вече променяме политиката. Мога да кажа, че последните 4 нови попълнения - защитниците Муса Сила и Робърт Мазан, нападателят Арсенио Валпоорт и халфът Алекс Серано, са търсени от нас и привлечени по наше желание - мое и на Фулвио Пеа. Така ще бъде и занапред.
Отношенията между мен и Фулвио са прекрасни. Виждаме се, разговаряме. Той ще продължи да е натоварен със задачи от спортно-технически характер. Ще гледа много мачове от юношеските първенства, от долните дивизии, ще наблюдава футболисти и така нататък. Относно атмосферата в съблекалнята, ще кажа само, че от няколко дни е много добра", заяви Манчев.
 
Той не е доволен от представянето на отбора в игрови план в нито един мач от сезона досега, включително и при победите над Ботев Пловдив и Спартак Варна.  

"Като игра не съм доволен от нито един мач. В двубоите, които спечелихме срещу Ботев (Пловдив) и Спартак (Варна), видях характер, влагане и себераздаване, но не и тези спортно-технически достойнства, които искам да виждам. Откъм дисциплина и воля мога да похваля и представянето в двубоя с Черно море, който загубихме злощастно в края. Аз имам друга визия за играта обаче и се надявам в следващите мачове да успеем да я променим. Не искам да виждам страх и притеснение в момчетата. Уважаваме всеки един отбор, но не се притеснявам от никой, въпреки че класирането не ни е добро в момента. Ще подхождаме с уважение към всеки един съперник, но не и със страх", каза треньорът.